Bereik op festivals blijft voorlopig een drama

Het festivalseizoen is nu echt losgebarsten. Massaal vertrekken we weer naar grote grasvelden of grote tenten. Massaal luisteren we naar dezelfde band op het podium. Massaal drinken we een plastic glas met bier in de zon. Massaal verblijven we op dezelfde campings…en massaal hebben we last van onbruikbare smartphones.

Het blijft vervelend om op een te zijn en geen bereik te hebben. Je kunt niet op internet kijken en foto’s uploaden. Als je elkaar kwijt bent, kun je niet even bellen om diegene te zoeken.  Maar hoe komt dat nou?

Met tienduizend man tegelijk online of bellen werkt vaak niet, omdat iedereen op een kluitje staat en van dezelfde telefoonmast gebruik moet maken. Eigenlijk zitten we elkaar dus in de weg met onze telefoons. Afhankelijk van de provider die je hebt en de locatie waar je je bevindt, kan het bereik nog wel eens beter of slechter zijn. Festivals proberen de problemen op te lossen door extra masten weg te zetten, maar ook dat helpt meestal niet.

Een oplossing is misschien een paraplu. De Booster Brolly is een uitvinding die speciaal is ontwikkeld door Vodafone om telefoonproblemen op drukke plekken tegen te gaan. Deze paraplu heeft een antenne en is voorzien van kleine zonnepaneeltjes die in verbinding staan met je telefoon. In Groot-Brittannië is de paraplu vorig jaar op grote festivals gelanceerd.

De NOS omschreef de innovatieve paraplu als een ‘soort signaaldouche boven je hoofd’. Het attribuut moet een einde maken aan de problemen met bereik, en daarnaast ook uitkomst bieden voor batterijzorgen. Via de paneeltjes wordt je telefoon namelijk vanzelf opgeladen. Of de paraplu ook op korte termijn op Nederlandse festivals te vinden zal zijn, is niet bekend. Als je al een Vodafone abonnement hebt, is het nog de vraag of je wel de hele dag met een paraplu rond wil lopen en of het nog wel werkt als iedereen zo’n ding heeft. Vooralsnog zullen we moeten hopen dat providers het bereik-euvel zelf verhelpen.