Discotheek Hollywood schuldig aan discriminatie

10300242_801450203221932_3398868678277039060_nEen Turkse jongen is onlangs geweigerd toen hij een bezoekje wilde brengen aan de Hollywood Music Hall in Rotterdam. Hij stond in de rij met 2 Nederlandse vrienden, zijn vrienden mochten wel naar binnen, hij werd uit de rij gepikt. Daarom diende de 16-jarige jongen een klacht in wegens discriminatie.

Inschattingsfout

“Ik was samen met twee Nederlandse schoolvrienden, zij mochten naar binnen, ik werd aan mijn T-shirt en mijn jas getrokken en in een rij gezet met andere allochtone kinderen die ook waren geweigerd. Daar ben ik heel erg van geschrokken. Waarom mocht ik niet naar binnen? Op die vraag heb ik nog steeds geen antwoord”, vertelt de jongen.

Volgens de advocaat van de Hollywood Music Hall is het echter ‘uitgesloten’ dat er sprake was van discriminatie: “Agressieve of handtastelijke mensen worden uit de zaak gezet of geweerd. In dit geval is het mogelijk dat de portier een inschattingsfout heeft gemaakt”, zo verklaart hij.

Schuldig bevonden

Ondanks het relaas van de advocaat is de Hollywood Music Hall toch schuldig bevonden aan discriminatie, zo oordeelde het College voor de Rechten van de Mens. Op de uitspraak staat geen sanctie:

“We stellen slechts vast dat de wet is overtreden. In de meeste gevallen nemen veroordeelde partijen gelukkig wel maatregelen om herhaling te voorkomen”, verklaart een woordvoerder van het College.

Hoewel er vaak geen sancties volgen, wil de Turkse Deniz andere jongeren die dit komt toch adviseren om een advocaat in te schakelen en een zaak aan te spannen, om discriminatie in de toekomst te voorkomen. Zelf kreeg hij van de discotheek-eigenaar nog een feestje voor 20 vrienden aangeboden, maar hij ging niet op dat aanbod in.