Panel Deurbeleid ziet afname in weigeringen horecagelegenheden

10417550_892730264093925_1231968400754646218_nHet Panel Deurbeleid Rotterdam heeft na een aantal sfeerbezoeken geconcludeerd dat er een afname is van het aantal weigeringen in het Rotterdamse uitgaansleven. Al ruim 10 jaar kan men bij het Panel terecht met klachten over discriminatie in het uitgaansleven, waarna deze in de praktijk getoetst worden. Het Panel bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeente Rotterdam, de Politie Rotterdam, Koninklijke Horeca Nederland en RADAR, bureau voor gelijke behandeling tegen discriminatie.

Positieve resultaten

De sfeerbezoeken van dit jaar zorgden voor positieve resultaten (PDF), zo vonden er minder weigeringen plaats dan in 2012. Zes duo’s (divers samengesteld wat betreft etnische afkomst en geslacht) hebben in twee weekenden achttien Rotterdamse uitgaansgelegenheden gezocht. De locaties zijn bezocht op meerdere tijdstippen en door verschillende duo’s. Daarbij werd zowel de sfeer aan de deur als de sfeer binnen beoordeeld.

Ondanks de positieve resultaten, was er toch nog steeds een aantal weigeringen. Bij Club BED, Cinema, Get Back, Café plein (2x), Saint Tropez (2x) en VIP-Room werden duo’s geweigerd. Deze duo’s bestonden telkens uit 2 jongens met een allochtone achtergrond. Hiermee wordt het beeld dat geschetst wordt door de klachten die het Panel ontvangt bevestigd. Dit beperkt zich niet alleen tot Rotterdam, dergelijke weigeringen gebeuren door heel Nederland.

Klachtenprocedure

Wie in klacht indient bij het Panel krijgt de gelegenheid om in gesprek te gaan met de eigenaar van de betreffende horecagelegenheid. Wanneer dit niet het gewenste resultaat oplevert, zal het Panel Deurbeleid de klacht verder onderzoeken en de politie, gemeente en burgemeester informeren.

Een andere mogelijkheid is om naar het College voor de Rechten van de Mens te stappen. Zo werd recent de Hollywood Music Hall nog schuldig bevonden aan discriminatie, nadat een Turkse jongen bij de ingang werd geweigerd.