Nieuw stadsbestuur Rotterdam wil discriminatie hard aanpakken

Het nieuwe stadsbestuur van Rotterdam, bestaande uit Leefbaar Rotterdam, CDA en D66, wil discriminatie hard aanpakken. Dit is onderdeel van het integratiebeleid, want

“Een tweedeling tussen autochtoon en allochtoon of tussen hoogopgeleid en laagopgeleid kan Rotterdam zich als een beschaafde stad niet permitteren”, zo valt te lezen in het akkoord (PDF).

Het aanpakken van discriminatie, bijvoorbeeld in het uitgaansleven en op de werkvloer, is één van de speerpunten van het Rotterdamse college. Een groot verschil met het akkoord van de vorige coalitie, waarin onder andere stond dat men vertrouwde op de verantwoordelijkheid en eigen kracht van de Rotterdammers om deze problemen tegen te gaan. In het filmpje hieronder is te zien hoe wethouder Kammeijer vertelt over haar ervaring met het voorlezen over discriminatie op basisscholen.

Reactie RADAR

RADAR, een organisatie die gelijke behandeling nastreeft en discriminatie tegen wil gaan, is blij met de aandacht van het stadsbestuur voor discriminatie. Wel wil RADAR benadrukken dat je niet per se Rotterdammer van geboorte hoeft te zijn, omdat de stad mensen uit de nabije omgeving, maar ook uit andere landen trekt.

“Vestigingseisen aan nieuwe bewoners mogen nooit directe of indirecte discriminatie tot gevolg hebben”, schrijft RADAR dan ook.

Met name discriminatie in het uitgaansleven blijkt nog steeds een groot probleem te zijn in Rotterdam. Zo nam het aantal meldingen (PDF) van discriminatie tussen 2008 en 2012 toe van 33 naar 98. In 2013 nam het aantal meldingen voor het eerst af, zo blijkt uit onderzoek van het Panel Deurbeleid Rotterdam, waar RADAR deel van uit maakt. Ondanks deze afname benadrukt RADAR dat er nog genoeg te doen is voor de gemeente om discriminatie helemaal te laten verdwijnen uit de stad.