Hoogbegaafdheid bij kinderen: tekenen dat je kind een hoge prestatie kan leveren

 

Het opvoeden van een hoogbegaafd kind kan voor elke ouder een zeer bevredigende ervaring zijn. Het heeft echter nog steeds zijn eigen uitdaging. Hoogbegaafde kinderen groeien tenslotte zo snel op en het kan voor een ouder moeilijk zijn om bij te blijven. Desondanks is het belangrijk om vroeg genoeg te weten of je kind inderdaad hoogbegaafd is, zodat je je zo snel mogelijk kunt voorbereiden. Hier zijn enkele typische kenmerken.

 

Zeer hoge cijfers op school

Een van de dingen die hoogbegaafde kinderen definiëren, is hoe ze presteren in de klas. Hoewel het behalen van goede cijfers niet het enige is dat aangeeft dat het kind een speciale gave heeft, kan het wel een belangrijk signaal zijn. Bovendien zullen veel hoogbegaafde kinderen deze hoge cijfers halen zonder al te veel moeite te steken in wat ze doen.

 

Een goed ontwikkelde woordenschat

Kinderen beginnen al op zeer jonge leeftijd met praten. Maar het zal jaren duren voordat ze een normaal volwassen gesprek kunnen voeren. Dit komt doordat de woordenschat van een kind erg beperkt is en ze vaak leren met het verstrijken van de jaren. Maar als jouw kind in staat is om met een brede woordenschat te spreken, genoeg om zelfs een volwassen gesprek te voeren, dan zou dat een van de duidelijkste tekenen van hoogbegaafdheid kunnen zijn.

 

Nieuwsgierigheid en vragen stellen

Het lijdt geen twijfel dat veel kinderen van nature nieuwsgierig zijn. Maar er zijn anderen die hiermee echt overboord gaan. Als je merkt dat je kind te mooie vragen stelt en altijd nieuwsgierig is naar de dingen die hij of zij in zijn omgeving ziet, dan kan het een suggestie zijn dat hij of zij inderdaad hoogbegaafd is.

 

Wil je weten of je kind hoogbegaafd is, is belangrijk als ouder. Je moet ook de nodige ondersteuning bieden om ervoor te zorgen dat het kind in zijn of haar gaven groeit en deze op de best mogelijke manier gebruikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.